Konferencijoja skirta paminėti prof. Tado Ivanausko 140-metį

Konferencijoje pagerbs prof. Tado Ivanausko 140-metį

Gruodžio 16 d., penktadienį, 10–16 val., Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje (Laisvės al. 106) vyks mokslinė konferencija, skirta paminėti profesoriaus Tado Ivanausko 140-osioms gimimo metinėms ir Lietuvos universiteto 100-mečiui.

Gamtininkas, rašytojas, biologijos daktaras prof. Tadas Ivanauskas įkūrė Aukštuosius kursus, kurių pagrindu 1922 m. buvo įkurtas pirmasis lietuviškas Lietuvos universitetas. Jis taip pat kartu su profesoriais V. Čepinskiu, K. Rėgeliu ir L. Vailioniu sudarė Lietuvos universiteto Matematikos gamtos fakulteto studijų planus ir programas.

Tadas Ivanauskas yra Artes liberales idėjų Lietuvos universitete pradininkas, taip pat – evoliucijos teorijos, klasikinės genetikos, lyginamosios anatomijos, ekologijos ir gamtos apsaugos disciplinų dėstymo pradininkas Lietuvos universitetuose: Lietuvos universitete, VDU, ŽŪA, LSMU, VU. Prof. T. Ivanauskas yra laikomas ir naujų biologijos mokslo krypčių: ekologijos, gamtos apsaugos ir etologijos tyrimų ir taikymo Lietuvoje pradininkas.

„Tadas Ivanauskas – charizmatiška asmenybė. Jo įžvalgos, pradėti darbai ir palikimas pralenkė laikmetį, išgyveno šimtą metų, išliko aktualūs ir įkvepia tolimesniam jų vystymui“, – teigia vienas iš konferencijos rengėjų ir pranešėjų, VDU Gamtos mokslų fakulteto prof. asoc. emeritas Mindaugas Venslauskas.

Konferencijos pranešimai bus padalinti į dvi dalis – pirmojoje bus aptariama T. Ivanausko veikla kaip gamtininko, akademiko, mokslininko ir patrioto. Antrojoje dalyje pranešėjai pasakos apie profesorių kaip apie Lietuvos gamtos puoselėtoją, ekologą ir gamtosaugos institucijų kūrėją.

Konferencijos programa

2022 TI konferencijos programa

Skip to content